ЦРКВА Светог Илије у Подујеву, више пута паљена и скрнављена али и обнављана, постала је симбол страдања, обнове, али и тужне судбине Срба. И док је снимак ове светиње, на ком током мартовског погрома албански младић ломио крст обишао читав свет, последњих неколико месеци Косовом бруји вест да је двадесетседмогодишњи Адем Курти, који је поломио крст на цркви, преминуо у највећим мукама.
- Иако је Курти крајем претходне године преминуо у приштинској болници, од рака плућа, не само албански медији, већ и Албанци у подујевској општини данима причају о томе, пошто су и они уверени да га је стигла Божја казна. Јер, осим што су Цркву Светог Илије запалили и оскрнавили 1999. године, пошто више није било Срба у Подујеву, током мартовског погрома Албанци су се поново окомили на цркву и околно српско гробље - појашњава Обрен Анђелковић, председник Првременог органа општине Подујево.
Подсећа да је разуларена маса Албанаца окупљених испред цркве, марта 2004. године, скандирала рушитељу који се попео на црквени кров где се обрушио на крст. С друге стране, представници Срба из подујевске општине верују да је Куртијева смрт уплашила не само његове суграђане већ и Албанце широм Космета који су рушили и скрнавили српске храмове. Јер, иако је после мартовског погрома обновљен, овај храм се нашао на мети напада и 2006. године, када су Албанци из околних кућа поломили врата и прозоре. Ову цркву годинама готово нико не посећује.
- Већ пет месеци сам овде и ви сте први који су дошли у посету - каже нам албански полицајац који после дужег седења на гвозденој улазној капији излази из импровизоване полицијске кућице смештене у црквеном дворшту.
- И околно српско гробље је у јадном стању, споменици су поломљени и разваљени.


БЕЗ СРПСКИХ ДУША
Осим самог Подујева, без Срба су остала и готово сва села села у овој општини, док неколико српских душа живи једино у Медраговцу, селу на административној линији, односно на граници са куршумлијском и општином Медвеђа. Пошто су им куће на самој међи, косовска полиција их је претходних година безброј пута кажњавала због наводних илегалних прелазака административне линије јер у овом селу не постоји званичан административни прелаз по косовском систему.