ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ

ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ
Шта је велика литература? (За Правду написао Пол Валери) Слава је клише. Сама по себи, она не значи ништа. Један књижевник може бити десет или двадесет година славан, па ипак његова слава може тако брзо и да ишчезне. Постоји само једна једина слава која нешто важи: - она слава коју име човека после смрти постигне. Стога је сасвим безначајно кад један човек још за живота није славан. После ове констатације треба да се позабавимо оном врстом славе која је снашла само неколицину срећних и изабраних, већ за живота славних људи. Како су они ту своју славу стекли, и да ли је вредело ту славу уопште, стицати? Слава је, у ствари, нагомилана популарност. А то значи врло несигуран посед, који тако и треба третирати. Јер свака слава зависи од безброја импондерабилија и од вечито променљивих чинилаца.

Изјава недеље

..
..

Милисав Савић. Отрежњење

* Често тврдите да се писци заносе идејом да су много важни, да нешто значе у друштву?
- Опет ћу вам испричати анегдоту. Добијем НИН-ову награду, деси се онај скандал, моја слика у свим новинама. Пођем колима на Копаоник. Негде код Љига направим прекршај, полиција ме заустави. Моја кола стара, излупана, један део обојен бојом за сулундаре. Кад их је видео, милиционеру просто жао да ми наплати казну. Пита ме шта сам по занимању. Ја не схватам да очекује да кажем да сам без посла, или радник неког пропалог предузећа, већ бупнем као из топа: писац! Он се окрене колеги и пита га да ли је чуо за неког писца по имену Милисав Савић. Никад, вели овај! Милиционер ми враћа документа и даје ми знак да продужим. Само што не каже: ајде, бедо! Био сам задовољан што сам прошао без казне, али ме је милиционер отрезнио од моје умишљености да су писци неке величине.
Изјава овогодишњег добитника књижевне награде "Златни кључ"

Осврћући се на садашњи тренутак, Бећковић је рекао да се налазимо "у времену угрожености језика, вере и нације, у времену у ком је спорно све што нас уједињује, а неспорно све што нас раздваја."
- Некада је уметност била без алтернативе, данас је без алтернативе једино политика. Уместо да култура реформише политику, политика реформише уметност и ликвидира културу - казао је књижевник.ЛеЗ 0003394      Данојлић: Човек нема куда из себе. -  .... ПОРАЗИ упућују ка мудрости, а за њу се тражи и физичка снага, коју ми, данас, немамо. У Вуковом „Рјечнику“, и у оба превода Светог писма, уман човек је записан као „мудрац“; реч се доводи у везу са придевом „мудат“. /  За све што је битно треба имати муда: за небеско опредељење, као и за повећање наталитета. За ово друго поготово – записао је Данојлић.
      https://m950.wordpress.com/2013/05/12/danojlic-covek-nema-kuda-iz-sebe-kultura-novosti-rs/
***

09:31 - ЛЕ ПЕН: НАВАЛА АЗИЛАНАТА КАО ИНВАЗИЈА ВАРВАРА НА РИМ

Председница француске крајње десничарске странке Национални фронт, Марин Ле Пен, упоредила је данас навалу азиланата у Европу с инвазијом варвара на Рим.

Ле Пен је раније повлачила паралеле с муслиманима у Европи и нацистичком инвазијом.

"Ако ништа не предузмемо, овај прилив миграната биће као инвазија варвара у ИВ веку, а и последице ће бити исте", поручила је Ле Пенова на скупу своје странке у Арпажону у близини Париза, уочи регионалних избора.

"Морамо одмах да зауставимо ово лудило, како би спасли своје друштво, слободу и идентитет", нагласила је она.

Ле Пенова је оптужила и владајућу коалицију и странку бившег председника Николе Саркозија УМП, као и Социјалистичку партију садашњег шефа државе Франсоа Оланда за, како је рекла, "први талас долазећих миграната", пренела је "Русија данас".

"Лидери су понудили да приме мигранте, а да нису питали своје грађане, а то су исти лидери који су уништили Либију и наставили да дестабилизују Сирију", оценила је Ле Пенова.
"Има 1,5 милиона људи који чекају да буду социјално збринути у Ил-де Франсу, а то никад неће добити због односа државе према странцима. Ово кажем не да бих срамотила оне који долазе, већ да бих оптужила оне који су одговорни за ову ситуацију", рекла је Ле Пенова, пропраћена аплаузом присталица.
      = извор: ПК    
  ____________
ЛеЗ 0003039  
_____________ 

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"