ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ

ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ
Шта је велика литература? (За Правду написао Пол Валери) Слава је клише. Сама по себи, она не значи ништа. Један књижевник може бити десет или двадесет година славан, па ипак његова слава може тако брзо и да ишчезне. Постоји само једна једина слава која нешто важи: - она слава коју име човека после смрти постигне. Стога је сасвим безначајно кад један човек још за живота није славан. После ове констатације треба да се позабавимо оном врстом славе која је снашла само неколицину срећних и изабраних, већ за живота славних људи. Како су они ту своју славу стекли, и да ли је вредело ту славу уопште, стицати? Слава је, у ствари, нагомилана популарност. А то значи врло несигуран посед, који тако и треба третирати. Јер свака слава зависи од безброја импондерабилија и од вечито променљивих чинилаца.

Изјава дана


..

..

Америка из ратова ништа није научила


* У којој мери су вас ратови обележили, прво у детињству у Београду, а затим они амерички?
- Ајзенхауер је хтео да ме пошаље у Либан и Кореју, Џонсон у Вијетнам (али је само послао мог брата). Онда је дошло време да бринем за свог сина. Имао сам три године када су нацисти бомбардовали Београд, 6. априла 1941, када је бомба погодила кућу преко пута и избацила ме из кревета у коме сам спавао... И ево, још бринем због садашњих и будућих ратова.
* Да ли је Америка нешто научила из свих тих ратова, из њихових последица?
- Ништа. Ми не верујемо да постоје последице наших акција, за оно што радимо. Зашто? Зато што не верујемо у одговорност. Да верујемо, многи од чланова наше политичке елите, током више од последњих двадесет година, завршили би у затвору.
* Писали сте недавно о председничкој кампањи у Америци и рекли да кандидате не занимају ни прошлост ни будућност. Зашто их, како сте приметили, нико не пита како ће Америка избећи судбину свих претходних империја и нација које су се бориле против целог света?
- Зато што би они који би поставили таква питања изгубили посао. Таква отворена и очигледна питања су табу за наше медије, јер би угрозила бајку која се пласира за нашу спољну политику.
                                                                                                              Чарлс Симић
.


Уз чланак

Дачић: Србија нападнута, Хрватска води трговински рат; Вучић писао европским званичницима

ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ

doktor detus | 23/09/2015 17:10
nema onog @Ucijlenog Cede da nam objasni sta treba da mislimo - izgleda da je i njemu svanulo
Milan N | 23/09/2015 17:10
Sustinska greska je napravljena kad su ljudi pusteni da stihijski ulaze u Srbiju. Vucic je rekao da to nije probem i tu je pogersio, jer sad se jasno vidi da to jeste veliki problem i da se mora resiti. Napravite zid prema Makedoniji i preusmeravajte izbeglice u Albaniju, CG, BiH, Rumuniju.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

   
       (Препоручио Б. Милошевић)
__________________________
ЛеЗ 0003038  
__________________ 

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"