ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ

ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ
Шта је велика литература? (За Правду написао Пол Валери) Слава је клише. Сама по себи, она не значи ништа. Један књижевник може бити десет или двадесет година славан, па ипак његова слава може тако брзо и да ишчезне. Постоји само једна једина слава која нешто важи: - она слава коју име човека после смрти постигне. Стога је сасвим безначајно кад један човек још за живота није славан. После ове констатације треба да се позабавимо оном врстом славе која је снашла само неколицину срећних и изабраних, већ за живота славних људи. Како су они ту своју славу стекли, и да ли је вредело ту славу уопште, стицати? Слава је, у ствари, нагомилана популарност. А то значи врло несигуран посед, који тако и треба третирати. Јер свака слава зависи од безброја импондерабилија и од вечито променљивих чинилаца.

Изјава године


..
..


Здравко Шотра, редитељ
 
Зашто је требало да прође читав век да би се снимио филм о песнику и човеку који је обележио нашу културу и историју?
- Има много вредности у нашој културној историји које су остале потпуно непознате широј јавности, зато што се ми, за разлику од других народа, не бавимо нашом баштином. Данас поготову, када су на површини сасвим друге ствари. Сада су ријалити програми, вулгарна забава, и уопште, једна велика простота узели маха. Афирмација правих вредности, и кад се догоди, изгледа као "ексцес", јер су оне потиснуте из јавности. Не само код нас, него је то тренд у читавом свету, а ми олако узимамо све што је најгоре.
 ЛеЗ 0008853   

..
ИЗЈАВА СТОЛЕЋА: НЕБОЈША ВАСОВИЋ

Шта би, по Вашем мишљењу, било најбоље решење у вези са Академијиним Српскохрватским речником?Академици кукају: шта да радимо са речником, зар да га оставимо недовршеног! Авај, ако од 1959. нисте могли да га довршите, можда је време да га баталите и из разлога сопствене неспособности, ако не из разлога лингвистичких. Тврдим да ће пре Американци на Марсу отворити МсDonald's, него што ће Српска академија довршити израду Српскохрватског речника. Такође тврдим да смисао објављивања овог речника и није у томе да се он доврши, већ да се његова израда што више одужи како би појам српскохрватски одрадио у српској средини онај посао који му је био намењен од почетка. Још нешто, не мање важно: ко финансира овај речник? Очито - српска држава новцем својих грађана. Није ли можда време за један референдум на коме би се држављани Србије изјаснили да ли желе да финансирају израду Српскохрватског речника?
       Преузето, извор: Небојше Васовића: ЕВРОПСКИ ДАВИТЕЉИ  ИЗ НАШЕГ СОКАКА, Бернар, Београд, 2016, 217 стр., стр.  139, СРБОКРОТАИСТИ: ЕУРОКРЕМА ДРПСКЕ ИНТЕЛЕКТЕ
ЛеЗ 0008366  


..(Препоручио Б. Милошевић)
_______________________________
ЛеЗ 0003041  

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"