Translate

"ОТКРОВЕЊА" Растка Петровића, 53 стр.

"ОТКРОВЕЊА"  Растка Петровића, 53 стр.
Прво издање, Цвијановићево из 1922. Београда

Изјава године


..
..


Здравко Шотра, редитељ
 
Зашто је требало да прође читав век да би се снимио филм о песнику и човеку који је обележио нашу културу и историју?
- Има много вредности у нашој културној историји које су остале потпуно непознате широј јавности, зато што се ми, за разлику од других народа, не бавимо нашом баштином. Данас поготову, када су на површини сасвим друге ствари. Сада су ријалити програми, вулгарна забава, и уопште, једна велика простота узели маха. Афирмација правих вредности, и кад се догоди, изгледа као "ексцес", јер су оне потиснуте из јавности. Не само код нас, него је то тренд у читавом свету, а ми олако узимамо све што је најгоре.
 ЛеЗ 0008853   

..
ИЗЈАВА СТОЛЕЋА: НЕБОЈША ВАСОВИЋ

Шта би, по Вашем мишљењу, било најбоље решење у вези са Академијиним Српскохрватским речником?Академици кукају: шта да радимо са речником, зар да га оставимо недовршеног! Авај, ако од 1959. нисте могли да га довршите, можда је време да га баталите и из разлога сопствене неспособности, ако не из разлога лингвистичких. Тврдим да ће пре Американци на Марсу отворити МсDonald's, него што ће Српска академија довршити израду Српскохрватског речника. Такође тврдим да смисао објављивања овог речника и није у томе да се он доврши, већ да се његова израда што више одужи како би појам српскохрватски одрадио у српској средини онај посао који му је био намењен од почетка. Још нешто, не мање важно: ко финансира овај речник? Очито - српска држава новцем својих грађана. Није ли можда време за један референдум на коме би се држављани Србије изјаснили да ли желе да финансирају израду Српскохрватског речника?
       Преузето, извор: Небојше Васовића: ЕВРОПСКИ ДАВИТЕЉИ  ИЗ НАШЕГ СОКАКА, Бернар, Београд, 2016, 217 стр., стр.  139, СРБОКРОТАИСТИ: ЕУРОКРЕМА ДРПСКЕ ИНТЕЛЕКТЕ
ЛеЗ 0008366  


..(Препоручио Б. Милошевић)
_______________________________
ЛеЗ 0003041  

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"