ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ

ВАСКРСАВАЊЕ ЈЕДНОГ ЕСЕЈА, ПОЛ ВАЛЕРИ
Шта је велика литература? (За Правду написао Пол Валери) Слава је клише. Сама по себи, она не значи ништа. Један књижевник може бити десет или двадесет година славан, па ипак његова слава може тако брзо и да ишчезне. Постоји само једна једина слава која нешто важи: - она слава коју име човека после смрти постигне. Стога је сасвим безначајно кад један човек још за живота није славан. После ове констатације треба да се позабавимо оном врстом славе која је снашла само неколицину срећних и изабраних, већ за живота славних људи. Како су они ту своју славу стекли, и да ли је вредело ту славу уопште, стицати? Слава је, у ствари, нагомилана популарност. А то значи врло несигуран посед, који тако и треба третирати. Јер свака слава зависи од безброја импондерабилија и од вечито променљивих чинилаца.

уторак, 23. август 2016.

Pearl Weighing 75 Pounds in Philippines Could be Biggest Ever Found - највећи бисер икад нађен

 Рибар, чији идентитет није познат јавности, пронашао је код острва Палаван пре 10 година бисер тежак чак 34 килограма. - Он није могао ни да претпостави да би драгуљ могао да вреди читавих 100 милиона долара и чувао га је "за срећу" у својој дрвеној кући. У његовој кући је раније ове године избио пожар, па је морао да се исели и однесе све ствари из куће. Рибар је однео џиновски бисер туристичкој службеници у месту Пуерто Принсеска, која се испрва забезекнула а потом и потврдила да је реч о бисеру пронађеном у гигантској шкољки. Бисер је широк невероватних 30,5 центиметара и дугачак 67 центиметара, па у поређењу с њим до сада највећи "Алахов бисер", тежак "тек" 6,4 килограма и вредан "само" 35 милиона долара, личи на патуљка.  "Рибар је бацио сидро, које се заглавило током олује. Видео је да је сидро под шкољком и заронио да би га извадио, а са собом је понео и шкољку. То је било пре 10 година", рекла је туристичка службеница Ејлин Синтија Амурао. Она је навела да рибар није знао колико је његов проналазак вредан и чувао је џиновски бисер у кући "за срећу".
"Згранули смо се када га је донео. Сада нам је потребна помоћ стручњака за драго камење за потпуну потврду и процену. Чекамо потврду из Института за драго камење и од међународних стручњака, али верујемо да ће Пуерто Принсеска добити престижну титулу и постати рекордер због највећег природног бисера извађеног из гигантске шкољке", рекла је Амурао.
Она је навела да ће бисер чувати на Филипинима и изразила наду да ће он привући још више туриста у то место. Бисер је данас изложен јавности. Досадашњи рекорд држао је "Алахов бисер", познато и као "Лао Це бисер", извађен давне 1934. године, такође код острва Палаван. Тај бисер је изложен у Њујорку као део Риплијеве поставке "Веровали или не". = преузето

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"