ВИШЕ од 20 година радим у просвети и никада нисам имала ниједан пропуст. Сада сам због великог стреса морала на боловање. Омиљена сам међу ученицима, са родитељима имам коректну сарадњу и изнад свега ми је битно да имам подршку претпостављених и колега којима је јасно кроз шта пролазим ових дана - каже за "Новости" Сузана Алар (47), професорка музичке културе из Врања, која се нашла на мети таблоида када се њена голишава фотографија, за коју тврди да је фото-монтажа, појавила на друштвеним мрежама.
Део јавности осуђује ову просветну радницу, други је подржавају и сматрају жртвом нечије смицалице. Она већ неколико дана интензивно размишља о томе ко стоји иза пласирања фотографија на друштвеним мрежама, а због свега што је објављивано у медијима принуђена је да ангажује адвоката.
- Све те приче које круже градом само ми отежавају ситуацију - каже Сузана Алар. - Самохрана сам мајка, мој супруг је страдао у рату 1999. године и ничим нисам заслужила овакав линч. Истина је да сам телефон изгубила пре годину дана, што сам пријавила полицији. У њему је била та фотографија, али без обнажених груди.
У врањској Полицијској управи "Новостима" је потврђено да је Сузана Алар пријавила случај.
- Због сложености предмета после увида у цео случај упутили смо је Основном јавном тужилаштву, како би била покренута кривична пријава против Н. Н. лица - каже Драган Стаменковић, задужен за односе са јавношћу у полицији Врања.
Директори врањских средњих школа у којима професорка Алар предаје, после многобројних спекулација огласили су се заједничким саопштењем за јавност.
- Професор Сузана Алар изјавила је у нашем присуству, да је објављена фотографија монтажа и да је обавестила надлежне органе. После притиска медија и сталних позива, психички је узнемирена и растројена. Не жели да каља углед школа у којима ради, као и углед просветног радника, јер живи од тога и као самохрана мајка издржава породицу. Директори школа немају примедбе на рад и понашање у образовним установама у којима ради - наводи се у саопштењу које су потписали директори школа.
Упркос свему, чаршија се не смирује. Градом круже приче да је реч о освети бившег дечка, затим о томе да је Аларова слала фотографије ученицима, па чак и да постоји некаква политичка позадина целе приче, али о томе нико неће јавно да говори.
ЗАДИРАЊЕ У ПРИВАТНОСТ
ГОРАН Милетић, програмски директор за Западни Балкан Civil Rights Defenders (Бранитељи грађанских права) оцењује за "Новости" да је овакво задирање у приватност једне особе потпуно неприхватљиво.
- Према члану 145. Кривичног закона Србије, овакво објављивање је кажњиво затвором до две године - објашњава Милетић. - Са друге стране, Европски суд за људска права поставља јасне стандарде у овој области, а сви ти стандарди обавезују Србију. Наиме, готово потпуно су заштићени појединци који "нису од интереса јавности", а професорка је свакако у овој категорији и генерално се без њиховог пристанка мало шта може објавити. Мање су заштићене јавне личности, а најмање политичари, јер се сматра да јавност има право да зна готово све о њиховом животу и да се објављивање фотографија може правдати као допринос "дебати од друштвеног интереса".