СРБИЈА не може бити концентрациони логор опасан жицом, са затвореним аутопутевима и границама, а да на то нико не реагује, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић, на годишњој конференцији ОЕБС о демократији и људским правима у Варшави, која се претворила у оштру дебату о лошој и спорој реакцији Европе на мигрантску кризу, у којој су, како је речено, поједине земље нарушиле основне вредности на којима почивају вредности Уније.
- Нећемо пристати да Европа враћа избеглице у Србију, бићемо принуђени да употребимо контрамере. Већ имамо 44.000 избеглица из БиХ и Хрватске и 220.000 расељених са КиМ. Да ли је уопште икога у Европи брига шта се дешава? Хрватска пушта мигранте, а затвра границе за камионие, који су формирали колону од 20 километара. Зауставили су економију. ко ће нама да плати такву штету? Јел то Европа за коју се сви борите, за коју се ми боримо да уђемо? Србија се показала најевропскија од свих чланица ЕУ. И још треба да вас молимо да нам отворите поглавља! Ми смо мала земља, али је ово прешло сваку границу трпљења - био је оштар Дачић.
Он је додао да је Хрватска чланица ЕУ, да је била миљеница многих моћних европских земаља, а сви су сведоци шта се сад ради.
- Разговарао сам с Вучићем, веома је љут што су затворени аутопутеви, размислићемо о мерама јер је ово неодрживо. Ово је најургентније питање за Европу. У Турској је два милиона избеглица и шта ће бити кад и они крену даље? Квоте вам очигледно неће проћи, ЕУ мора да нађе решење - наставио је Дачић у истом тону и подсетио да је у среду састанак европских лидера у Бриселу, на који нико из региона није позван, да се чује и то мишљење. Такође је најавио да ће у петак у Србију доћи европски комесар за проширење Јоханес Хан, и то ће бити тема разговора.
Дачић је затражио да ово буде једна од главних тема Министарског савета ОЕБС, у децембру у Београду.
- Да су земље ЕУ оволику војску и полицију употребиле против Исламске државе колику су против миграната, победили бисмо ИСИЛ до сада. А суверен Саудијске Арабије нуди 200 џамија за избеглице, што то не да за решавање проблема са ИСИЛ-ом - упитао је Дачић.