среда, 12. октобар 2011.

„Четврта димензија“, први роман Оливере Доклестић


Ауторка Оливера Доклестић

Недавно је из штампе изашао роман  првенац Оливере Доклестић ( „Арс либри“, Београд 2011.), књижевнице из Херцег Новог, која  је до сада  објавила три збирке приповедака, есеја и  поезије...
Снажном нарацијом, спајањем историјских чињеница, митова и легенди, роман „Четврта димензија“ води читаоца кроз простор загонетног и занимљивог базена тзв. Великог мора, Средоземља, у колевке старих култура, међу Феничане, Картагињане, Грке и Римљане, до Јадранског мора и залива Боке Которске. Време, о коме се у роману говори, чине четири временска хоризонта: доба оснивања Картагине и њене краљице Дидо, доба Римљана, стотинак година прије нове ере, крај 8. века, време сјајне славе, по поморству и трговини, чувеног малог бокељског града Пераста; док је четврти фронт смештен у данашње доба, са главним јунаком романа, инжењером геологије, који уместо снажних љубавних заноса доживљава саобраћајни удес у Тунису.
Користећи временске фронтове, „Четврта димензија“ је потрага за
правом и вечном љубављу. До ње се долази по законитостима математике а по запретеним путевима дубоке, сушествене уметности, оне која је ванвременска и која се не везује за појединце, и њихове пролазне животе, народе или нације, веру, идеологију, већ за вечно и непролазно, космичко: музике и сликарства.
Та суштина романа исказана је речима главног јунака: „И као што музика изражава емоције и успоставља вертикалу хармоније са космосом, тако и математика чини бит стварности постављајући правила хармоније. Љубав је хармонија, баш као што је и савршена музика чиста математика.“
Роман обилује лепим описима, с једне стране, Боке Которске: Пераста, Рисна, Херцег Новог, брда и планина које се стрме и голе уздижу над заливом, а с друге стране, Тунисом, заправо постојбином древне Картагине од времена њеног настанка до страшне римске похаре.
Без икакве сумње, пред читаоцима је роман какав до сада нисмо имали, за нама блиско  подручје, занимљив и динамичан, са обиљем историјских чињеница, који увезује Јадран и Боку Которску са Медитераном, творећи јединствен базенски простор у коме се преплићу и надграđују стварни догаđаји и прерастају у митове и легенде.  
Бавећи се једним простором кроз више временских нивоа, Оливера Доклестић, након „Софијиних кћери“ и овим романом „Четврта димензија“ представља се сопственим стилом о вечном точку добра и зла у људској историји, ма где и ма када, при чему је време релативна категорија. 
    Видети више о ауторки :   http://www.hercegnovi.cc/index.php?idstr=512&custom=news_article

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"